Україна вже розробила план з впровадження енергоефективних програм

В Україні енергоефективність стала актуальним питанням. Все більше програм створюється для впровадження ефективних енергоносіїв. Останнім часом зелена екологія набирає оберти, так само, як і використання альтернативних джерел енергії. Компанії США вже готові підтримувати Україну в даному плані. Основною проблемою залишається тільки фінансування.

Основні проблеми

За даними Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, житлово-комунальний сектор України споживає близько 11,1 млрд кубометрів газу, що обходиться в $ 4,44 млрд на рік. Більшість експертів говорять, що це марна трата енергії, так як витрати теплової енергії оцінюються приблизно в 65%, а це найвищий показник в Європі. Глава Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Олександр Тронь говорить, що в Україні це велика проблема. Втрати енергії і тепла досягають рівня 17%, а при транспортуванні води цей рівень піднімається до 30%. Порівняно з країнами ЄС і ОЕСР даний показник занадто великий. В інших країнах експерти оцінюють ці втрати в 2-5%, не більше. Водночас, перший секретар, аташе з питань енергетики посольства Великобританії Кріна Лавер вказує на те, що Україна терміново потребує інновації та впровадження нових технологій. Важливим є той факт, що дана проблема більш актуальна на місцевому рівні, не кажучи вже про більш глобальний. Для того, щоб країна розвивалася швидше, їй потрібно вирішувати питання місцевого заощадження та ефективності, а потім використовувати це виходячи на міжнародну арену.

«В результаті енергетичної політики уряду Великобританії нове покоління пральних машин споживає на 70% менше води і вдвічі менше електроенергії і миючих засобів. Нібито незначний приклад, але сьогодні пральна машина є в кожному домогосподарстві, а це мільйони сімей і мільярди євро економії», - зазначає Лавер.

Значення споживання

Зараз в Україні стоїть гостро питання про те, що населення повинно споживати менше і сприяти заощадженню енергії. Для цього слід підняти ціни до ринкового рівня. Не дивлячись на те, що Росія надає нам газ за завищеною вартістю (у порівнянні з європейськими країнами), для населення ця вартість нижче тієї, яка повинна бути. Уряд України розробляє план з передачі даного питання приватним компаніям, тому як зараз вся енергія йде з «Нафтогазу», яка, загалом - то, керується стратегією урядових органів. Багато експертів відзначають те, що наша країна, бажаючи вийти на європейський рівень розвитку, повинна слідувати відповідним принципам. Одним з них якраз є роздержавлення провідних галузей економіки. Після того, як приватні компанії підвищать ціни до ринкових, населення змушене буде економити електроенергію. З 1 квітня стартував перший етап щодо здійснення даного плану, і вартість вже піднялася на 40%. До кінця року цей показник має досягти 80%.

Проте, аналітики розраховують скорочення споживання лише на 9% до 2020 року. Для досягнення даного результату потрібно ввести енергоефективні програми, такі як інформування споживачів (особливе маркування продукції, яке стимулює зберігати енергію, а також енергетичні паспорти для будівель і споруд) та обов'язкові заходи та вимоги для виробників продукції. «Основний імпульс дає сам ринок. Разом з тим він вимагає впровадження справедливих ринкових цін на енергоносії для споживачів. Субсидування споживчих цін працює проти будь-яких зусиль з підвищення енергоефективності, так як воно позбавляє мотивації до впровадження відповідних заходів. Сьогодні розробляється багато документів з енергоефективності, в тому числі на рівні держави, але, на жаль, практично нічого не робиться», - заявляє голова правління Європейсько-українського енергетичного агентства Вольфрам Рехбок.

Енергетичні інвестиції

Як вже було зазначено раніше, держава не може профінансувати даний напрямок розвитку економіки. Інвестиції потрібні в будь-якому випадку, а тим більше в нові технології, такі як зберігаючі. Проте, Україна має можливості отримати потрібні кошти на здійснення своїх планів в даному напрямку. В основному інвестиції будуть йти від європейських країн. Олександр Тронь каже, що вже був розроблений проект закону про ефективне використання енергоресурсів та ряд стандартів у сфері енергоефективності. Це зможе дати поштовх до нових інвестицій, так як Європа побачить, що Україна рухається вперед і не стоїть на місці. Якщо є ривок, будуть і подальші кроки. «На сьогоднішній день ми маємо інвестиції в обсязі 500 млн грн, які готові реалізувати на житлово-комунальне господарство. Якщо говорити про джерело фінансування, то це технічна допомога Європейського Союзу», - підкреслює заступник голови.

Олександра Полівана

Информационное Агентство RBN.cc

Рассылка: 

Новости
Тема новости: Экономика
Теги: инвестиции
Теги: сбережение
Теги: финансирование
Теги: энергоэффективность

Регионы: 

н/а
Украина
АР Крым
Алупка
Алушта
Джанкой
Евпатория
Керчь
Красноперекопск
Николаевка пгт.
Новый Свет
Оленевка с.
Саки
Севастополь
Симферополь
Солнечногорское
Феодосия
Форос пгт.
Ялта
Винницкая
Винница
Тульчин
Хмельник
Чернятка с.
Волынская
Ковель
Луцк
Ягодин
Днепропетровская
Днепропетровск
Желтые Воды
Кривой Рог
Марганец
Никополь
Новомосковск
Павлоград
Петропавловский р-н
Синельниковский р-н
Донецкая
Авдеевка
Амвросиевка
Артемовск
Белогорск
Белосарайская Коса п.
Горловка
Дебальцево
Дзержинск
Докучаевск
Донецк
Дружковка
Енакиево
Комсомольск
Константиновка
Краматорск
Красноармейск
Макеевка
Мариуполь
Светлодарск
Святогорск
Селидово
Славяногорск
Славянск
Снежное
Торез
Урзуф
Харцызск
Шахтерск
Ясиноватая
Житомирская
Житомир
Коростышев
Закарпатская
Билын
Виноградов
Деловое с.
Драгобат
Изки
Иршава
Квасы
КобылецкаяПоляна п.
Лазещина с.
Межгирья
Мукачево
Пилипец
Подобовец
Поляна пгт.
Свалява
Синяк с.
Солочын с.
Ужгород
Уклин с.
Усть-Чорна пгт.
Чинадеево
Ясиня с.
Запорожская
Бердянск
Запорожье
Кирилловка пгт.
Мелитополь
Мирное
Ивано-Франковская
Верховина пгт.
Ворохта пгт.
Вышков с.
Делятин пгт.
Долина
Ивано-Франковск
Княждвир с.
Корнич с.
Косив
Космач с.
Микуличин с.
Поляница с.
Раковец с.
Татаров
Тюдив с.
Черганивка с.
Яремче
Киевская
Белая Церковь
Белогородка (село)
Бровары
Буча
Васильковский (р-н)
Вишнёвое
Вышгород
Киев
Славутич
Фастов
Кировоградская
Александрия
Кировоград
Луганская
Алчевск
Антрацит
Красный Луч
Кременная
Лисичанск
Луганск
Рубежное
Сиротино пгт.
Стаханов
Львовская
Жовква
Львов
Моршин
Мостинская ст.
Орив с.
Орявчик с.
Рава-Русская
Славское пгт.
Сходница пгт.
Трускавец
Тухля с.
Ясеница Замковая
Николаевская
Николаев
Первомайск
Тимирязевка с.
Одесская
Белгород-Днестровский
Затока
Одесса
Приморское
Сергеевка пгт.
Полтавская
Гадяч
Кременчуг
Полтава
Ровенская
Лисополь
Ровно
Сумская
Сумы
Тернопольская
Тернополь
Харьковская
Купянск
Харьков
Херсонская
Веселое п.
Железный Порт п.
Лазурное п.
Новая Каховка
Скадовск
Стрелковое с.
Херсон
Хмельницкая
Хмельницк
Хмельницкий
Черкасская
Ватутино
Монастырище
Хацки с.
Черкассы
Черниговская
Городня
Козелец
Мена
Новгород-Сиверский
Чернигов
Черновицкая
Мигово с.
Черновцы
Цели: Сырье и материалы

Рубрики: 

химия, энергия и сырье