news%2Fbiznes%2Fukra%D1%97na-rozpov%D1%96la-pro-umovi-prodovzhennya-sp%D1%96vprats%D1%96-z-%C2%ABgazpromom%C2%BB
931

Украина

Подрубрики будут тут
 

Україна розповіла про умови продовження співпраці з «Газпромом»

Україна готова купувати російський газ на ринкових умовах і за тими цінами, які формуються на європейських біржах. Про це безпосередньо недавно заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Вадим Уліда. Він каже, що уряд готовий співпрацювати з російськими постачальниками без особливих умов. Тільки ця співпраця повинна ґрунтуватися на правдивих і реальних ринкових відносинах. Завищення ціни на паливо до 450 долл.за тис.кубометр було вкрай необґрунтовано.
Нагадаємо, що в грудні місяці колишньому урядовому апарату України була надана знижка на газ в розмірі 30%. У підсумку остаточна ціна була встановлена на рівні 268 долл.за тис.кубометр. Через заборгованість і підвищення вартості, а також висунуті умови передоплати, з якими не погодився «Нафтогаз», «Газпром» припинив постачання газу на територію держави. Міністр енергетики підкреслює, що реальна ринкова вартість, на яку згодна Україна і яка найбільш прийнятна для Росії, знаходиться на рівні 300-350 долл.за тис.кубометр.
«На жаль, ті умови, які висуваються з боку Російської Федерації, вони не є ринковими. Там знову є прив'язка до якоїсь формули, знову є прив'язка до рішення російського уряду. Тобто знову може бути одностороння зміна ціни, як це було. Коли спочатку нам давали по 268 дол. за тис. кубометрів, потім без всяких причин сказали, що газ буде коштувати 500 дол.», - зазначив заступник міністра. Для компромісного рішення даного конфлікту, українська сторона згодна на оформлення угоди за прикладом європейського. Це цілком раціональна пропозиція, адже газ до Європи постачається через ГТС України і на відстань далі, ніж потрібно нашій державі. Тим не менш, ціна для Європи в рази менше, ніж російський уряд пред'являє «Нафтогазу». Тому, складання європейського контракту для України буде найбільш оптимальним рішенням для обох сторін.

Информационное Агентство RBN.cc

Теги: 
Теги: 
Теги: