news%2Fekonomika%2Fukra%D1%97na-znovu-khoche-%C2%ABv%D1%96dkachuvati%C2%BB-gaz
931

Украина

Подрубрики будут тут
 

Україна знову хоче «відкачувати» газ

Тристоронні переговори по газу ЄС-Україна-Росія продовжаться в середині вересня. Європейська комісія виступає посередником на ділових переговорах партнерів, однак на сьогоднішній день поки ніяких змін не відбулося. Головним питанням досі залишається заборгованість «Нафтогазу» перед «Газпромом» і ціна палива. Для ЄС рішення даного конфлікту доцільно з точки зору енергетичної безпеки. Транзит газу до Європи йде через ГТС України, тому ЄК робить все можливе, щоб уникнути проблем з поставками в свої країни. Нагадаємо, що «Газпром» відключив газ Україні 16 червня, проте, поставки палива в ЄС все ще тривають.
Уряд України в п'ятницю анонсував заборону транзиту газу «Газпрому» через Україну і водночас «Нафтогаз України» запропонував європейським покупцям російського газу укладати прямі договори на його транзит через Україну до Європи. Такі закупівлі не дозволять російській компанії реально відслідковувати обсяги поставок, чим, в принципі, може скористатися українська сторона. З одного боку, «відкачування» європейського газу буде простіше здійснимо, хоч це і незаконно. З іншого боку, ЄС може офіційно (і законно) запитувати певні обсяги палива для своїх країн і в той же час, продавати частину України. Або ж українська сторона завжди зможе виправдовувати недопоставки газу в Європу з вини Росії, так як пункт контролю перемістився б на російський кордон.
Майбутні переговори можуть знову закінчиться нічим, так як уряд України не має наміру погашати заборгованість в розмірі 5,3 млрд.дол. Рішення конфлікту в Арбітражному суді теж не прийшло до свого заключного етапу. Київ вимагає встановити для країни закупівельну ціну на рівні 268 дол.за тис.кубометрів газу, тобто, це вартість палива для ближніх країн сусідів Росії, які входять в Митний союз. На таких умовах борг (з перерахунком на дану ціну) буде погашений і співпраця відновиться. І все ж, міністр енергетики недавно заявив, що уряд йде на поступки і згоден закуповувати паливо на рівні 300-350 дол. залежно від сезону та обсягу споживання.

Информационное Агентство RBN.cc

Теги: 
Теги: 
Теги: 
Теги: 
Теги: 
Теги: