news%2Fkompanii%2F%C2%ABukrzal%D1%96znitsya%C2%BB-terpit-m%D1%96lyardn%D1%96-zbitki
931

Украина

Подрубрики будут тут
 

«Укрзалізниця» терпить мільярдні збитки

Дисбаланс між витратами и доходом «Укрзалізниці» від пасажирських перевезень збільшується в гіршу сторону. Про це сьогодні повідомила прес-служба залізниці у своєму звіті про фінансові результати УЗ за дев’ять місяців поточного року.

Тож згідно повідомленню за дев’ять місяців 2013 року збитки українських залізниць від пасажирських перевезень за 9 місяців 2013 року склали понад 4,5 млрд грн. Таким чином дисбаланс сформувався на протистоянні витрат на перевезення пасажирів і доходу від діяльності з показниками 9,8 млрд грн. і 5,3 млрд грн.,відповідно.

Цікаво те, що приміський сектор є більш збитковим. Зі спільної цифри 4,5 млрд грн. збитків, саме 2,5 млрд грн. складають збитки у приміському сполученні, і 2 млрд грн. – у дальньому.

«Порівняно з січнем-вереснем 2012 року, витрати «Укрзалізниці» на перевезення пасажирів зросли майже на 100 млн грн. На збільшення витрат на обслуговування рухомого складу та утримання залізничної інфраструктури, зокрема, вплинуло зростання цін на продукцію, яку споживає залізничний транспорт, - йдеться у повідомленні прес-служби. - Ціни на запасні частини, енергоносії та інші матеріали формуються в ринкових умовах, і темпи їхнього зростання випереджають темпи зростання тарифів на залізничні перевезення, які жорстко регулюються державою. Зокрема, за 9 місяців 2013 року, порівняно з відповідним періодом попереднього року, подорожчали: колеса суцільнокатані пасажирські – на 12,7%, бандажі локомотивні – на 21,6%, колодки гальмівні – на 7,7%, електроенергія – на 6%, дизельне паливо – 2,6%. Порівняно з 1991 роком ціна на рейки зросла у 60 разів, на дизельне паливо – у 84 рази, на електроенергію – у 33 рази. Водночас залізниця не отримує жодних дотацій вирівнювання на покриття такого дисбалансу».

І ще. Знову суперечливе питання – сумління і прибутку. Залізничники вкотре наголошують, що саме перевезення пільгової категорії громадян є суттєвим чинником збитковості УЗ. Згідно до законодавства УЗ здійснює пільгові перевезення по 26 категоріям громадян. Так, упродовж січня-вересня у поїздах дальнього слідування та в приміському сполученні залізничники перевезли пільговиків на 465 млн грн., натомість замовники перевезень компенсували менше третини витрат – 140,5 млн грн.

Информационное Агентство RBN.cc

Теги: